Ne jemi zëri juaj...


Mirëseerdhët në gjirin e Klubit tonë...

Tuesday, 6 March 2012

2 Poezi nga Niko Kacalidha
Krishti u kryqëzua në Leshnicë

Krishti u kryqëzua në Leshnicë*
dhe gjithë e përpjeta gjer në buzë të muzgjeve
                                    të nxirte në Gogotën time,
me lulekëmbana të rëna nga shëtitja e epitafit.

Kryqin ja dhanë stërgjyshit tim dhe e mbarte mbi shpinë
me një peshë të tmerëshme të fatit.Dhe u zbardh
                                brenda një nate.

Gjyshja ime ishte vetë Shën Mëria e borzilokut
                             dhe e dhimbjes së përgjakur
që vuri kujën në shpellat e mia të shpirtit
                       dhe u bë ikonë e shtëpive tona
dhe ajo erë e marë që fryu mbrëmë ishte
                                             erini e saj e kujes.


Krishti u kryqëzua në Leshnicë
dhe gozhdët i kërkuan hua nga yjet e Kashtës
     së Kumtrit që na rri mbi krye
     dhe pikoi gjaku mbi shegët e egra.
Dhe qirinjtë i kërkuan hua për ringjalljen
       nga yjet e Asterisit.
Dhe ciklaminet  për kurorë nga agullimi ynë.

Krishti u kryqëzua në Leshnicë.
Dhe në Leshnicë do të ringjallet së vdekuri
            sipas ungjillit të gjyshes.   
*Leshnicë-vendlindja e autorit
Ma mori gjyshen Maji
Ma mori gjyshen maji dhe s’arita ti çoja
    pakon e kafesë për llogari të majit.

Xhezveja bosh e heshtjes, varur në
                          gozhdën e dhimbjes.

Filxhani i përmbysur i fatit me mijëra
                                udhë të pathëna.

Ma mori gjyshen maji dhe i preu kostumin e
                       kumbullës. Se s’donte ta çonte me
   shaminë e tretur të saj, të zezonës.

Ma mori gjyshen maji  shtegut të drurëve.
      As me kafe s’e ngopa fisnikërinë e
      rrudhjes.

Ma mori gjyshen maji dhe nuk e la të ecte
      se mos pikëllonte jaseminin.

Ma mori gjyshen maji si n jë pendë të lehtë
         për të firmosur qiellin,
dhe :’’ Ku e kam Nikon ? Prisni ti mar leje
         Nikos ’’ i thoshte majit.

Qiriri i qiparizit në asterisin e mbrëmjes
    përnatë i ndezur për të brenda meje.
Dhe është fryma e saj, puhiza që endet mbrëmjeve
                                 në gjethnajën e drurëve, përbri
                                 shtëpisë sime.

No comments:

Post a Comment