Ne jemi zëri juaj...


Mirëseerdhët në gjirin e Klubit tonë...

Tuesday, 28 February 2012

SHEGA E LULEZUAR


SPIRO LLAJO


Lindi në Janicat të Sarandës në vitin 1953. Studjoi për letërsi. Punoi dhe jetoi për shumë vjet në qytezën e bukur të Ksamilit. Pas rënies së diktaturës emigroi familjarisht në Patra të Greqisë. Ka shkruar në shqip dhe në greqisht. Ka botuar vëllimet poetike «Mora një grusht det», «Motiv Jugor» dhe «Fljalë deti». Ka shkruar gjithashtu vellimet «Nga është rruga për në Itakë» dhe «Harrim i padurushëm».
Është poet i vjershave të shkurtëra, lirike, meditative.   
Vdiq më 2007.
SHEGA E LULEZUAR

Sepse kundërmuan të gjitha rreth meje,
u shqetësova

Sepse u mbushën dritë dhe ngjyrë sytë e mi,
u tromaksa

Sepse çasti është kaq i bukur,
u deshpërova.
           MAÇOKU

I goditur maçoku në anë
të rrugës

S arritën të turbullohen sytë e tij,
dhe u mbushën me zogj.

Madhështor, lëpin plagët,
i mbuluar me një ajër të kuq që i rri
me dhëmshuri përsipër

si flutur.
            PEJSAZH I BEFTE

            Mëllënjë e vogël
në dëborë

Shami zie
në ëndërr

Që e mori era grykave
duke klithur

ÇASTE

Me klithma zogjsh
vritet dielli

Ngjeu në të kuq
sqepat e tyre

Pas pak s’do jenë
të përmbysura varkat

As gaforet
ngjyrë gri sipër tyre

Deti do të ndriçojë
zogj të zinj

Fshehtas nga zoti
do të buzëqesh

NE VENDLINDJE

U mbush me lulekuqe dheu
i nenës sime.

Fjalë që fluturuan në dritë
fjalë që nuk i tha 

Lulekuqe të mprehta
që shpojnë gishtërinjtë.

Dhimbje
prej shkuljes së trupit nga kryqi

NATEN VONE

Pret bisqe yjesh
dhe bien befas në tryezën time

lapsat e mi
buzët
kujtesa

të zeza mbetën vetëm vjershat
sikur janë hieja e tyre

I PASTREHË

Vërshëllen fjalë të harruara
pafajësie

Dhëmbshuria e tingullit
ngre rreth tij një mur të hollë
të padukshëm

Shikon yjet
dhe një rrëke e mbështjell që nga lartë

Ndonjëherë kur pushon
alarmohem

Mos dil jashtë, o njeri,
do ftohesh!

KUNDRUALL

Kjo gjethe e zverdhur në ujë
mund të jetë varka ime e shpëtimit –
kaike e fshehtë që ngul këmbë te ndjenja

O deshpërim i bukur i poetëve
pa atdhe

Gjithë të tjerët
janë nga bregu tjetër.

LIDHJE

Kënga e lashtë e së keqes
jehon në të gdhirë

Melodi të zvargura fryjnë lisat
në çastin që kalojnë ikanakët.

Nënat harruan portat hapur
vrapojnë të mbushin kandilet me vaj

NGA FUNDI

Poezitë i filloj gjithmonë nga fundi;
fillimi me lulet e bardha
midis gishtrinjëve
vetëm erën magjepsin.

Andej nga fundi fjalët i vendos
si guriçka që të më kërkojnë
kur të tretem

                                                Përgatiti: ANDREA ZARBALLA
   

No comments:

Post a Comment